Wednesday, 16 August 2017



1-Who founded the Barpeta Satra?
Ans-Sri Sri Madhabdeva.

2-Who planned a bridge over Brahmaputra during Ahom age?
Ans-Ahom General Kolia Bhomora Barphukan.

3-What is Dark Age of Assamese language?
Ans- 37 (1836 to 1873)

4-Which Ahom King was known as Bhaga Raja?
Ans-Swargadeo Jayaditya Singha or Suramphaa.

5-What is Apong?
Ans- Rice beer.

6-What is Deodhani Nritya?
Ans- Traditional dance of Assam.

7-What is Ojapali?
Ans- An unique traditional folk dance.

8-What is Mising Autonomous Council?
Ans-(MAC) is an autonomous administrative division in the state of Assam.

9- What is Ali-Ai-Ligang?
Ans –Spring-time seed sowing festival celebrated by Mising tribe of Assam.

10- What is Naam Ghosa?
Ans- Vaishnavite scripture written by Mahapurush Madhavdeva in Sixteenth century.

11- What is BTAD?
Ans- Bodoland Territorial Area Districts (BTAD).

12- Name of the first Bodo language book?
Ans- Boroni Fisa O Ayen (Son of the Boros and its Customary Laws) was the first printed book in Bodo language.

13- What is BTC?
Ans- Bodoland Territorial Council (BTC). and BTC is an Autonomous self governing body within the State of Assam.

14-What is ASRLMS?
Ans- Assam State Rural Livelihoods Mission Society (ASRLMS).

15- Name of the First Bodo Language Magazine?
Ans-Bibar was the first Bodo language magazine, Published in 1924.

16-Who is known as Rasaraj in Assam?
Ans- Lakshminath Bezbaroa

17- What is a Bhatima?
Ans- song sung by roving minstrels in praise of God or the guru.

18-What is the name of the longest State Highway in Assam?
Ans- Dhodar Ali. At 210.10 km.

19- What is the name of the only Hill Station in Assam?
Ans-  Haflong is the only hill station in Assam state of India.

20-Who shifted the Capital of Ahom Kingdom to Rangpur?
Ans- Swargadeo Rudra Singha.
21- Assam Basic Education Act was enacted in which year?
Ans- Assam Basic Education Act in year 1954.

22- What is a Borgeet?
Ans-A Borgeet is a vaishnava devotional song, popular in Assam.

23-Who is known as Potharor Kobi in Assam?
Ans- Ram Gogoi is known as Potathor Kobi. The title Potharor Kobi means “Poet of the Field”.

24-First Assamese Justice in Supreme Court of India?
Ans- Mr. Parbati Kumar Goswami served as a judge in Supreme Court of India.

25-Who is known as Kalaguru in Assam?
Ans- “Bishnu Prasad Rabha” is popularly known as Kolaguru or Kala Guru (meaning teacher of arts).

26-Who was the first recipient of Assam Valley Literary Award?
Ans- Dr. Bhabendra Nath Saikia.

27-Number of Agro-Climatic Zones in Assam?
Ans- There are six (6) agro-climatic zones in Assam state of India.

28-Which district of Assam has highest population density?
Ans-Kamrup Metropolitan district has highest population density in Assam.

29-In which year British separated Assam from Bengal?
Ans- In 1874, British separated Assam from Bengal and formed a new Chief Commissioner’s province.

30-Name of the First Tea Company in Assam
Ans-Assam Company was the first Tea company in Assam.

31. Is Assam situated on the ….region of India?
AnsNorth-Eastern

32. The state Assam shares international borders with ………and ……….countries.
Ans-Bhutan, Bangladesh

33.  …….often referred as “Gateway of North Eastern Region” of the country?
Ans-Guwahati

34.  Which are two World Heritage Sites in Assam?
Ans- Kaziranga, Manas

35. ….river flows in Asssam.
Ans- Bramhaputra

36. Oil India Company  Ltd has its plant and headquarters at………..in the state.
Ans- Duliajan

37. The …….. is an important festival of Assam.
Ans-  Rongali Bihu

38. …..is the folk dance of Assam.
Ans- Bihu

39. ……. is a major harvest festival of the Dimasa people.
Ans- Bushu

40. When was the state established?
Ans- 1912

41. Which is  the popular seasonal festival of the Bodos?
Ans-Bwisagu

42. Which state is to the north of Assam?
Answer: Arunachal Pradesh

43. Which country is to the west of Assam?
Answer: Bangladesh

44.. When did the British annex Assam?
Answer: 1826

45. Which district was separated from Assam and given to Pakistan in 1947?
Answer: Sylhet

46. Which state was separated from Assam in 1963?

Answer: Nagaland

47. When was Mizoram separated from Assam?
Answer: 1972

48. Which is the capital of Assam?
Answer: Dispur

49. Which is the highest point in Assam?
Answer: Chenghehishon

50. Which party came to power in Assam in 1985?
Answer: Asom Gana Parishad

51. How was Assam formerly known?

Answer: Kamarupa

52.How much is the area of Assam State
Ans– 78,438 Sq Km.

53. How many times did Mahatma Gandhi visit Assam?
Ans- 4 (four) times.

54. When did Assam host Indian National Congress Session the first time?
Ans- 41st session, in 1926.


55. Name of the First Political Association of Assam?
Ans- Jorhat Sarbajanik Sabha.

56. Who established the Koch Dynasty?
Ans-Vishwa Singha

57. Who built the Dhodar Ali in Assam?
Ans- Gadadhar Singha.

58.What was the Capital of Pala Dynasty in Assam?
Ans- Durjaya

59.What was the Capital of Varman Dynasty?
Ans- Pragjyotishpur.

60. In which year Assam hosted National Games?
Ans-2007


61.Name of the first Sugar Mill in Assam?
Ans- The Assam Co-operative Sugar Mills Limited.

62-Which district of Assam has the longest International Border?
Ans- Dhubri.

63- Total length of India-Bangladesh border in the Assam state of India is_?
Ans-263km.

64-Who built the Umananda temple?
Ans-Ahom King Swargadeo Gadadhar Singha.

65- What is the State Aquatic Animal of Assam?
Ans- Gangetic River Dolphin or Sisu.

66-Who was the First Assamese Bharat Ratna?
Ans- Gopinath Bordoloi.

67-Who was the First Assamese President of India?
Ans- Fakhruddin Ali Ahmed.

68-What is the number of Lok Sabha seats from Assam?
Ans-  14

69-Who was the First Female Padma Shri award winner from Assam?
Ans- Nalinibala Devi.


70-Who was the First Female Graduate of Assam?
Ans-Sudhalata Dowarah and Sukhalata Dowarah.

71. When did Oil Drilling started in Assam?
Ans-1889

72. What was First Assamese Social Play?
Ans-Ram Navami.

73.What was the First Assamese Historical Novel?
Ans- Padum Konwari.

74. Who was the writer of First Assamese Historical Novel?
Ans- Lakshminath Bezbarua.

75. Who was the Second Arjun Award winner from Assam?
Ans- Monalisa Barua or Monalisa Baruah Mehta.

76. What is the current Population of Assam?
Ans- According to 2011 Indian Census data’31,169,272′.

77. Who was the First Arjun Award Winner from Assam?
Ans-Bhogeswar Barua.

78. Name of the First Assamese Color Film?
Ans- Bhaity.

79.Who was the First President of Assam Sahitya Sabha?
Ans- Asam Sahitya Sabha.


80. What was the First Magazine in Assamese?
Ans-Orunodoi or Aroonudai.

0 comments:

Post a Comment

Printfriendly